Jak vybrat ideální rybářské vybavení pro různé druhy rybolovu Sedco.cz

30+ let
zkušeností

Vše na našich
skladech

Expedice do 24 hodin od
objednávky

+420 582 360 422

Kdy můžu zavolat?Po - Čt7:00 - 16:007:00 - 13:30

sedcosport@sedco.cz

Jak vybrat ideální rybářské vybavení pro různé druhy rybolovu

24.7.2024 Sedco.cz Rádce

Při výběru základního rybářského vybavení je důležité zaměřit se na kvalitní pruty, navijáky a další doplňky, jako jsou háčky, nástrahy a návnady. Každý rybář potřebuje vyprošťovač háčků, metr, podběrák a v některých případech podložku pod ryby. Pro různé rybářské techniky neexistuje jednotná univerzální výbava, proto je třeba vybírat speciální pruty a navijáky, které odpovídají lovným technikám a druhům ryb, na které se chceme zaměřit.

Klíčové poznatky

  • Smekací naviják je univerzální a lze jej využít téměř na všechny druhy rybaření.
  • Baitrunner naviják má rotující cívku a je vhodný pro menší ryby.
  • Ochucené nástrahy, jako například boilies, jsou oblíbené mezi rybáři.
  • Existuje spousta druhů a tvarů háčků, které se využívají pro různé typy ryb.
  • Večer se považuje za ideální čas pro rybolov, kdy jsou ryby aktivnější.

Typy rybářských prutů

Výběr správného rybářského prutu je klíčovým krokem ke zdárnému a pohodlnému rybolovu. V této části se zaměříme na různé typy prutů a jejich specifické vlastnosti. Uvádíme i doporučení pro správný výběr kaprových prutů, feederových prutů, vláčecích prutů a dalších specializovaných prutů.

Kaprové pruty

Kaprové pruty jsou speciálně navrženy pro lov kaprovitých ryb. Vyrábějí se ve dvou nebo třídílných variantách. S pruty o křivce 2,5 lb můžeme nahodit až na 60 metrů se zátěží 80 gramů. Tyto kaprové pruty jsou optimální pro daleké náhozy a vykazují špičkovou akci.

Feederové pruty

Feederové pruty jsou určeny k lovu menších ryb s velmi citlivou špičkou. Skládají se do čtyř základních kategorií: Picker, Feeder light, Feeder medium a Feeder heavy. Každý typ feederových prutů má specifickou ohybovou špičku, která zajišťuje dokonalou citlivost záběrů. Pickerové pruty zvládnou nízké zátěže do 50 gramů.

Vláčecí pruty

Vláčecí pruty jsou navrženy pro lov dravých ryb s častými náhozy nástrahy. Jsou ideální pro rybolov na stojatých, tekoucích i mořských vodách. Vláčecí pruty mají různé délky a mohou být použity pro lov různých druhů ryb. Jejich konstrukce umožňuje rychlé a přesné hody, což je klíčové pro úspěšný lov dravců.

Sumcové a mořské pruty

Sumcové a mořské pruty jsou vysoce odolné a přizpůsobené větším rozměrům ryb a extrémním podmínkám. Sumcové pruty jsou schopny zdolat jedince o váze až 100 kg, zatímco mořské pruty musí být robustní a odolné vůči slané vodě.

Typ prutu Specifikace Vhodné pro
Kaprové pruty 2 nebo 3 díly, křivka 2,5 lb Lov kaprovitých ryb na delší vzdálenost
Feederové pruty Citlivá špička, 4 kategorie Lov menších ryb
Vláčecí pruty Různé délky, vysoká přesnost náhozů Lov dravých ryb
Sumcové pruty Vysoce odolné, pro ryby do 100 kg Lov velkých sladkovodních ryb
Mořské pruty Odolné vůči slané vodě Lov mořských ryb v extrémních podmínkách

Typy rybářských navijáků

Výběr rybářského navijáku je klíčový pro úspěšný lov. Na našem trhu se setkáváme s celou řadou modelů, které se liší velikostí, tvarem a funkcemi. Mezi základní typy patří navijáky s přední brzdou, zadní brzdou a muškařské navijáky. Každý z těchto typů nabízí specifické vlastnosti, které ovlivňují vaše rozhodování při nákupu.

Navijáky s přední brzdou

Navijáky s přední brzdou jsou nejčastějším typem, který rybáři volí díky své plynulosti a kontrolovatelnosti. Tento druh navijáku umožňuje přesné nastavení brzdné síly, což je ideální pro lov kaprů, přívlač nebo feeder. V našem internetovém obchodě nabízíme stovky modelů těchto navijáků, které se liší velikostí a hmotností. Pro různé techniky lovu se volí velikosti od 1000 do 14000.

Navijáky se zadní brzdou

Navijáky se zadní brzdou jsou méně používané, avšak mají své specifické výhody. Nabízejí snadnou manipulaci a rychlou změnu brzdné síly. Tito navijáky jsou vhodné pro techniky lovu jako je položená nebo feeder. I když nejsou tak oblíbené jako navijáky s přední brzdou, jejich snadná použití ocení zejména začátečníci.

Muškařské navijáky

Muškařské navijáky jsou speciálně konstruované pro muškařinu, kde je důležitá správná distribuce hmotnosti a pevnost. Tyto navijáky často disponují automatickým natahováním péra nebo dokonce elektrickým pohonem. Na českém trhu je nabídka těchto navijáků široká, což může komplikovat volbu začátečníkům. Důležité je vybírat naviják dle hmotnosti prutu a zvolené techniky lovu.

Přečtěte si také

picture